Terug

Demonstratieproject Tegenstroom buurtbatterij Rijsenhout

Tegenstroom, energiemaatschappij van de Haarlemmermeer heeft het volgende nieuwtje voor ons:

In Haarlemmermeer starten we met een uniek demonstratieproject waarbij we mensen willen helpen energie te besparen én waarbij we willen onderzoeken hoe we het beste om kunnen gaan met zonnestroom die steeds vaker door mensen zelf wordt opgewekt

buurtbatterij_design_1_lr

Bewoners die wonen in Rijsenhout aan de Lijzijde, Tjalkplein, Schipperskade, Larkstraat en (een deel van de) Drakenstraat zijn persoonlijk uitgenodigd mee te doen. 35! Bewoners hebben al gezegd dat ze mee willen doen. Daarmee is minimaal aantal van 15 deelnemers gehaald en kan het project in Rijsenhout worden uitgevoerd.

Om energie te besparen krijgen bewoners die meedoen een energiemanager die ‘Lyv Dash’ heet. ‘Lyv Dash’ helpt om bewuster om te gaan met je energie doordat je inzicht krijgt in je eigen opwek en verbruik. De meeste energiemanagementsystemen maken alleen elektriciteitsgebruik inzichtelijk. Met ‘Lyv Dash’ krijg je ook inzicht in gebruik van gas, water én je eigen opwek met zonnepanelen.

Om lokale opwekking goed te regelen, gaan we zonne-energie lokaal opslaan in een ‘buurtbatterij’. Een buurtbatterij is een centrale batterij in de wijk. Hiermee wordt zelf opgewekte energie, die niet direct wordt gebruikt, centraal in de buurt opgeslagen. Op een later moment kan je die energie er weer uit halen. Hierdoor maken deelnemers maximaal gebruik van eigen energie.

De buurtbatterij wordt geplaatst door netbeheerder Liander. Liander is verantwoordelijk voor het elektriciteitsnetwerk. Dat is gemaakt om elektriciteit te leveren aan huizen en niet voor het terug leveren van grote hoeveelheden zelf opgewekte stroom. Dat is nu nog geen probleem, maar als we nóg meer zelf gaan opwekken (en dat willen we!), kan het elektriciteitsnet overbelast raken. Daarom willen we nu proberen of we zonnestroom lokaal kunnen opslaan in een batterij in de buurt om het elektriciteitsnet te ontlasten. Liander gaat ook berekenen of dat goedkoper is dan nieuwe kabels neerleggen. Een buurtbatterij kan helpen het elektriciteitsnet betaalbaar te houden.

Alleen bewoners met een persoonlijke uitnodiging kunnen meedoen. Uitnodiging ontvangen en nog niet aangemeld? Dat kon nog! Stuur ons een mail, met je naam en adres, of bel 023 2040400. De planning is om in het voorjaar van 2017 de buurtbatterij te plaatsen en in de zomer te verbinden aan de woningen. Dan krijgen de bewoners ook de energiemanagers.

Later in 2017 wordt het project uitgebreid. 500 mensen kunnen dan meedoen met Lyv-energiemanagement en 50 huizen zullen worden uitgerust met een batterij voor energieopslag in huis. Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meer weten?
Vraag&antwoord (voor deelnemers aan het demonstratieproject)
Meer informatie over de energiemanager
Meer informatie over de buurtbatterij.
Neem contact met pia@tegenstroom.nl

Wekelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Meld je nu aan!